Pohjustus

(Kesto noin neljäsosa tarinan kestosta)

Ennen kuin aloitat käsikirjoituksen kirjoittamisen, sinun on tiedettävä tarinan alku, käännekohta 1, käännekohta 2 ja loppu.

Esittely

Esittele, mistä tarina kertoo ja sen päähenkilö (päähenkilöt): kuka hän on, millainen hänen normaali elämänsä on, missä tarina tapahtuu?

Kerro myös, mikä on päähenkilölle tärkeää, onko hänellä toiveita tai unelmia? Onko hänellä sisäisiä tai ulkoisia haasteita, jotka estävät häntä saavuttamasta sitä, mitä hän todella haluaa elämässään?

Yllyttävä tapahtuma

Yllyttävä tapahtuma käynnistää varsinaisen tarinan. Jokin häiritsee päähenkilön normaalia elämää ja siirtää hänet pois mukavuusalueen ulkopuolelle.

Yllyttävä tapahtuma voi olla mitä tahansa, mikä saa päähenkilön liikkeelle tutuista ympyröistä: jokin ulkoinen tapahtuma, ongelma, sattuma, ystävän neuvo, oma päätös, omatuntoon liittyvä kysymys jne.

Kirjoittaessasi yllyttävää tapahtumaa kysy itseltäsi, mikä olisi tarinan alussa pahinta, mitä päähenkilölle voisi tapahtua? Ja mikä olisi parasta päähenkilölle, mitä kannattaa tavoitella?

Yllyttävää tapahtumaa kuvataan usein kutsuna seikkailuun, matkalle, joka voi auttaa päähenkilöä kasvamaan sisäisesti ja saavuttamaan haluamansa.

Tässä vaiheessa päähenkilö saattaa vielä epäröidä ja pelätä muutosta. Siksi saatamme tarvita lisähaasteen, joka todella vakuuttaa hänet matkan tarpeellisuudesta.

Käännekohta 1

Päähenkilö tekee elämääsä mullistavan päätöksen lähteä matkalle. Tarina siirtyy toiseen näytökseen.