Inledning

Innan du börjar skriva ditt manus måste du redan känna till början av berättelsen, handlingspunkt 1, handlingspunkt 2 och slutet.

Denna del utgör vanligtvis en fjärdedel av berättelsens längd.

Presentation

Introducera vad berättelsen handlar om och dess huvudkaraktärer: vilka de är, hur deras vanliga liv ser ut och var utspelar sig berättelsen.

Berätta också vad som är viktigt för huvudpersonen, har de förhoppningar eller drömmar? Har de interna eller externa utmaningar som hindrar dem från att uppnå det de verkligen vill i livet?

Anslag

Den uppviglande händelsen startar själva historien. Något stör huvudkaraktärernas normala liv och tvingar dem ut ur sin komfortzon.

Den hetsande incidenten kan vara vad som helst som rör huvudkaraktärerna utanför bekanta kretsar, som en yttre händelse, problem, slump, väns råd, eget beslut, samvetsfråga…

När du skriver en hetsande incident, fråga dig själv vad som skulle vara i början av berättelsen, det värsta som kan hända huvudpersonen. Och vad skulle vara det bästa för huvudpersonen, värt att jaga efter?

Den hetsiga händelsen beskrivs ofta som en inbjudan till äventyr, på en resa som kan hjälpa huvudpersonen att växa internt och uppnå det de vill.

I detta skede kan huvudpersonen fortfarande tveka och frukta förändringar. Det är därför vi kan behöva en extra utmaning som verkligen övertygar dem om nödvändigheten av resan.

Första vändpunkten

Huvudpersonen fattar ett livsavgörande beslut att ge sig av på en resa. Berättelsen går till andra akten.